De melk

Wij hebben een prachtige koeienstal van zo'n 60 koeien die actief melk produceren. Deze koeien worden gemolken door een melkrobot van Fullwood. Als een koe gemolken wordt, wordt de melk opgeslagen in een grote opslagtank. Ongeveer één keer in de drie dagen wordt de melk opgehaald door een melkwagen. Deze brengt de melk naar de fabriek.

 

Zuivelfabriek 'De Graafstroom'

 

Onze melk wordt geleverd aan de zuivelfabriek 'De Graafstroom', maar wat wordt er hier met onze melk gedaan? Lees gezellig verder en ontdek samen met ons de reis van melk naar kaas.

 

Van melk naar kaas

In de fabriek wordt er stremsel bij de melk gedaan. Dit zorgt voor de vaste structuur van de kaas. Daarnaast wordt er ook zuursel in de melk gedaan, dit is nodig om de kaas langer houdbaar te houden. 

Het mengsel van melk, stremsel en zuursel veranderd in gestremde melk, dit wordt ook wel wrongel genoemd. De wrongel en het vocht(de wei) worden gescheiden en de wrongel gaat in een kaasvorm. Om het laatste beetje wei eruit te krijgen, gaat de kaasvorm met de wrongel in een pers om het vocht eruit te persen.  Het begint nu steeds meer op kaas te lijken.

 

Rijpen

De kaas is bijna af, het laatste proces is rijpen. Dit proces kan variëren van een week tot enkele maanden. 

Temperatuur, luchtvochtigheid en luchtstroom zijn de belangrijkste invloeden op de smaak en structuur van de kaas en de kwaliteit van de kaaskorst. Daarnaast is het tijdig keren en smeren van de kaas belangrijk voor de rijping. Door de kaas op tijd te keren en te voorzien van een laagje kaascoating wordt uitdroging en schimmelvorming op de korst voorkomen.

Jonge kaas hoeft maar 4 weken te rijpen, maar oude kaas ligt minstens 10 maanden op de plank...

 

Het pekelbad

Nadat het laatste wei eruit geperst is, wordt de kaas in een zout bad gedaan; het pekelbad. Dit bad zorgt ervoor dat het laatste beetje wei onttrokken wordt van de kaas en dat de structuur van de kaas wat steviger wordt. Om schimmels tegen te gaan worden de kazen geverfd met een beschermlaagje.